Nieuws | Nieuws | nieuws

Blijf op de hoogte van wat er speelt in jouw gastouderopvang

En het is al weer herfstvakantie

Gastouderbureau It Eintsje is al een paar maandjes van start. Achter de schermen zijn we druk met het vinden van gastouders en gezinnen. Men kan zich vrijblijvend inschrijven zonder kosten! Dan neem ik, Gepke, zo snel mogelijk contact op. Na deze eerste kennismaking kan onze samenwerking van start. Ik begin met het zoeken van een gastouder of gezin en je eigen inlogpagina/gastouderomgeving wordt klaargezet. Hopelijk heb ik dan op korte termijn goed nieuws en kan ik gastouder en vraagouder met elkaar in contact laten komen.

De herfst geeft mij altijd zoveel creatieve inspiratie. Ik krijg veel zin om te knutselen, nog lekker even buiten te zijn met mooi weer en vooral om de spelletjeskast te herontdekken. Op facebook zie ik veel gastouders die hun leuke activiteiten delen. In de vakanties heb je als gastouder natuurlijk ook gewoon kinderen in de opvang, tenzij je zelf vakantie hebt genomen natuurlijk. Soms heb je zelfs de hele dag een spreiding van de leeftijden van 0-12 jaar. Tijd voor een hele dag variatie zonder dat je er als gastouder helemaal tureluurs van wordt. Geniet vooral en maak het jezelf niet te moeilijk. Oudere kinderen vinden het vaak ook leuk om de jongere kinderen te helpen. Vandaag liet ik mijn 4 en 6 jarige hun eigen fruit snijden en omtoveren tot egel. Daarna hup naar buiten en lekker spelen met alles wat de herfst je biedt. Het was heerlijk weer, de jas kon zelfs een poosje uit. 

18 juni 2021 - Het laatste piepertje....

Bijna is het zover. Het contact met de GGD is geweest. Ik stuur nog een paar documentjes in en dan mag ik hopelijk een positief advies krijgen om te starten. 

Ik ga in ieder geval vast beginnen aan een training voor het programma Portabase, waarin straks ouder en gastouder alle benodigde documenten veilig kunnen inlezen en gebruiken.

De eerste vacature voor het werven van gastouders ligt klaar om gepubliceerd te worden. Het is van belang dat ik eerst gastouders in mijn bestand verzamel om daarna opvangaanvragen te kunnen koppelen. 

Alles nieuw en alles spannend maar een leuke spanning natuurlijk. Ik ga straks voor jullie aan de slag met iets waar ik heel veel zin in heb en wat ik erg leuk vind. HOERA!

Zelftesten voor gastouders

Eerder werd bekend gemaakt dat medewerkers van kinderopvangorganisaties toegang krijgen tot zelftesten. Nu wordt deze mogelijkheid ook uitgebreid naar de gastouderopvang. Zelftesten kunnen een positieve bijdrage leveren aan de continuïteit van de kinderopvang. Door regelmatig (twee keer per week) preventief te testen, kan een besmetting vroegtijdig worden opgespoord en kunnen daardoor sneller meer besmettingen worden voorkomen.

Vanaf 10 mei ontvangt elke gastouder een set zelftesten via PostNL. Op deze manier kan een gastouder tot aan de zomer twee keer per week preventief een zelftest doen.

  • De zelftest is een extra voorzorgsmaatregel in de kinderopvang. Het is een aanvulling op de bestaande coronamaatregelen voor de kinderopvang en komt ook niet in de plaats van de testen die door de GGD worden afgenomen.  
  • Voor de levering van de zelftesten wordt uitgegaan van de adresgegevens zoals bekend in het Landelijk Register Kinderopvang.
  • Meer informatie, zoals een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden en een stappenplan voor het gebruik van de zelftest, vinden gastouders op zelftestenkinderopvang.nl Deze informatie wordt de komende tijd verder aangevuld. Ook worden de documenten op basis van de praktijk geactualiseerd. Houd daarom de website in de gaten.

30 april 2021 - Helaas....vertraging

De streefdatum van 1 mei zal helaas niet worden gehaald. Gisteren heb ik gebeld met de gemeente. De aanvraag loopt waarschijnlijk vast bij de GGD. Het is nu eerst wachten op een afspraak om de beleidstukken door te spreken. Veel vaart zit er niet achter maar we blijven positief en wachten het rustig af.

27 april 2021 - Koningsdag

Ook dit jaar gaan veel koningsdag festiviteiten niet door. Toch zijn er her en der kleedjes met leuke spulletjes. Je moet alleen even zoeken op facebook, insta of via de mond tot mond reclame. Ook bij ons voor de deur, op de Middelbuorren 7 in Opeinde, kleedjes vol met leuk speelgoed. In ieder geval 2! gastouders en hun opvangkinderen blij kunnen maken met nieuwe aanwinsten. En daarbij nog wat kinderen uit de buurt. Alles voor een prikkie! 

En wat is het gezellig op straat geweest in mijn eigen buurtje. Lekker onder de vlag, voor het huis praatjes maken, op 1,5 meter afstand en genieten van het zonnetje. Want dat mag gewoon! 

Op internet kwam ik berichten tegen van gastouders die (kleintje) koningsspelen organiseren en helemaal in het oranje thema opgaan. Geweldig, het enthousiasme en de positieve instelling. Je kunt er zelf best wat leuks van maken.

13 maart 2021 - GOB It Eintsje gaat bijna van start

Op dit moment liggen alle aanvraagformulieren bij de gemeente Smallingerland te wachten op goedkeuring. 

Hopelijk kunnen we per 1 mei 2021 van start! Duimen jullie met mij mee? 

13 maart 2021 - Corona en gastouderopvang

Covid-19 oftewel het Coronavirus houdt ons allen in de greep. Ook de gastouders doen er alles aan zo veilig en gezond mogelijk door te kunnen werken. 

Naast extra hygiëne hebben zij voor zichzelf haalbare plannen gemaakt om opvang te kunnen blijven bieden. Creatieve oplossingen en het meedenken van ouders is hierbij erg fijn. Mocht je ergens vragen over hebben, onzeker over zijn of extra informatie over willen neem dan gerust contact op!  Stay-safe en pas op elkaar! 

Wie ik ben en waarom GOB It Eintsje

Na jaren gewerkt te hebben als pedagogisch medewerker in de kinderopvang ben ik van mening dat iedere vorm van professionele kinderopvang een verrijking moet kunnen bieden aan kinderen. Ik hecht grote waarde aan werkplezier en vind dat je op je plaats bent in de kinderopvang wanneer je energie krijgt van het opvangen van kinderen.

Als moeder van twee kinderen ken ik ook de andere kant van de opvang en weet ik als geen ander dat ouders behoefte hebben aan een vertrouwde veilige opvangplek voor hun kind.

Ik vind een voordeel van werken als gastouder dat je zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die gemaakt worden in jouw opvang.

Als eigenaar van GOB It Eintsje zorg ik voor de juiste bemiddeling tussen gast- en vraagouder en deskundigheidsbevordering voor de gastouder.

Ik verwacht dat gastouders die zich bij It Eintsje hebben ingeschreven zich voor de volle honderd procent inzetten voor hun opvang en genieten van ieder moment dat ze met de kinderen en ouders mogen beleven. “Je bent van grote invloed op de ontwikkeling en opvoeding van de kinderen in jouw eigen opvang. Elke creatieve vorm van werken aan ontwikkeling juich ik van harte toe. Het opvangen van de kinderen in jouw opvang maakt van iedere dag een feestje.”

Gepke Rijpma-Helder

Oktober 2020